Mina Sidor
Eskilstuna: 016 – 13 35 80
Katrineholm: 0150 – 66 29 90
Nyköping: 0155 - 46 47 10
Strängnäs: 0152 – 224 70
Flen: 0157 - 157 90

Har du kommit ihåg att anmäla verklig huvudman?

Har du kommit ihåg att anmäla verklig huvudman?

Har du anmält verklig huvudman till Bolagsverket? 75 000 aktiebolag har glömt detta och får nu i början av oktober en påminnelse från myndigheten.

Alla EU-länder är, som följd av ett EU-beslut i arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism, skyldiga att ha ett register över verkliga huvudmän. Resultat har tidigare berättat att omkring 800 000 i Sverige berörs av beslutet. Det handlar bland annat om företag, föreningar, organisationer och bostadsrättsföreningar som måste anmäla verklig huvudman till Bolagsverket.

Fram till 1 februari i år var det gratis att anmäla till Bolagsverket, och sedan dess kostar det 250 kronor. I dagarna går Bolagsverket ut med en påminnelse till 75 000 aktiebolag som ännu inte anmält verklig huvudman. Myndigheten betonar att det är en skyldighet enligt lag att anmäla och att det gäller så väl företag som har en eller flera verkliga huvudmän, som företag som inte har någon eller inte vet vem det är.

I många fall kan det vara enkelt. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar till exempel ett företag eller en förening. En person kan ha kontroll på olika sätt. Ett exempel är att:

  • ha mer än 25 procent av rösterna genom aktier, andelar eller medlemskap
  • ha rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna eller motsvarande befattningshavare.

Ett annat exempel är att man kan ha kontroll genom att äga ett företag eller en förening tillsammans med närstående. Då ska deras kontroll räknas samman.

Uppgifterna lämnas via en e-tjänst hos Bolagsverket.

Charlotta Marténg

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Comments are closed.